Uw gastvrouw

Monique Vermeer

Even voorstellen


Met grote vreugde ben ik, Monique Vermeer, in de winter van 2016 een nieuw leven gestart in de mooie Ragunda Valley, Jämtland.

Ondernemen

Na 18 jaren als ondernemer in Nederland heb ik in de zomer van 2013 de winkel in Westerbork gesloten.
The Oregon Trail Tack Store met rechtstreekse import van Amerikaanse ruitersport artikelen en accessoires, had de mooiste jaren qua handel mee gemaakt.
Tevens mijn grootste specialisatie (al sinds 1998 als dealer) met de USA comfort bitten van Myler (mylerbitten.nl). Voor zowel western als dressuur en alle andere takken van paardensport.
Mijn grote voorliefde voor paarden staat daarin dan ook centraal!
Cowgirl in Nederland… Pionier in Nederland… zo werd ik wel in interviews genoemd en nu Pionier in Zweden!

Outdoor

Ik mag van geluk spreken dat ik aardig wat van de wereld heb mogen zien.  De lokale bevolking in met name Noord Amerika, Australië en Oman heeft mij qua buitenleven en bushcraft veel gebracht.
Ervaringen die hier in Zweden goed van pas komen en ik graag met u deel!

Grizzly Mo

Wat beweegt een mens om naar het noordelijk deel van Zweden te verhuizen naar zo’n 600 km voor de Artic Circle?
Zo zijn er in het begin van de winter temperaturen van tegen de min 25 overdags en min 30 s’nachts. Met deze koude is het bikkelen qua buitenwerk en zijn er vooral de zorgen om de verwarming van het huis en de paarden.

Van kinds af aan ben ik altijd al gek van winters geweest en hoopte ik vurig op sneeuw en ijs. Helaas werden de winters steeds minder. Ik ben dan in mijn element met buitenkoken, kampvuur, schaatsen, houthakken, langlaufen, houtkachel en I just love it!
Echter vond ik het de laatste jaren in NL niet meer puur genoeg, ondanks dat ik gezegend was in het mooie Drenthe te wonen. Zo hunkerde ik van binnen met oer gevoelens naar het meer buitenaf leven… meer in de natuur… minder mensen… en vooral echte seizoenen en dus echte winters.

Goed voorbereid was ik door een aantal winterse reizen door noord Amerika, met bezoeken aan bekenden en beurzen in de staten Oregon, Idaho, Wyoming en Colorado. Nadat ik een paar jaren geleden een winterse maand in midden Zweden had doorgebracht, wist ik het. Ik wilde in Zweden wonen. Maar niet in Zuid Zweden met nagenoeg hetzelfde klimaat als NL. Nee echt veel hoger en zo woon ik 1800 km boven midden NL en op dezelfde breedtegraad als Alaska.

Een jaar en 2 maanden geleden ben ik met m’n 2 paarden en puppy Jack, neer gestreken in de dunst bevolkte provincie van Zweden. Jämtland telt maar 200.000 inwoners en is 2 x zo groot dan NL. Hier is het voorjaar laat maar zeer uitbundig, zijn er mooie maar korte zomers, een schitterende herfst oftewel Indian Summer en vooral echte winters.
Ik zit hier dus nu in mijn 2e winter helemaal op mijn plek en waardeer het buitenleven. Geniet van alle winterse elementen, de meest mooie sunrises, heldere sterrenhemels met het melkwegstelsel als een verlichte baan en het niet te bevatten noorderlicht.
En niet te vergeten mijn dankbaarheid aan de vriendelijke locals, die hier ook echte buitenmensen zijn.

Het terrein achter het huis gaat letterlijk over in een heuvelrange welke zich als ongerepte wildernis van 125 km en weet ik hoe breed, zich uitstrekt richting de knusse hoofdstad Ostersund. Daar gaan de heuvels over in bergen en dan is er de Noorse grens. Jämtland heeft lang deel uit gemaakt van Noorwegen en hier vlakbij staat de grens steen als een monument bij de Meafället waterval.
Hier is het leefgebied van de elanden, de lynx, sneeuwhazen, wolven, de steenarend, beren, de forel en vlagzalm en in de winter spot je hier de rendieren.

Heb je ook dat Grizzly Mo gevoel en wil je mee genieten van de winter en/ of de heerlijke zomers hier in Jämtland?
Dan ben je van harte welkom bij 123vakantiezweden gelegen in de mooie Ragunda Valley.

Mijn motivatie; … je leeft maar 1 x… als je iets graag wilt…. doen!!

Delen is leuk!Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+